Mobiliteitscoach

Wat is een mobiliteitscoach?

Een mobiliteitscoach is iemand die jouw kind helpt en leert om zich vlot en veilig zelfstandig in het verkeer te begeven met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer voor het traject tussen de woonplaats en de school. Hij/zij coacht jouw kind op weg naar zelfstandigheid inzake mobiliteit.

Voor leerlingen van de Leuvense pilootprojectscholen was Joren Arron sinds schooljaar 2019- 2020 aan de slag als mobiliteitscoach. In deze rapportage van het Kinderrechtencommissariaat kan je hem aan het werk zien tijdens een mobiliteitstrajectbegeleiding.
Sinds schooljaar 2023-2024 kan het project rekenen op de enthousiaste mobiliteitscoach Elena Claes.

Wie kan gebruik maken van de mobiliteitscoach?

De mobiliteitscoach begeleidt leerlingen uit verschillende types en opleidingsvormen van de Leuvense scholen buitengewoon onderwijs die zin hebben om zelfstandig naar school te leren gaan. Meestal gaat het om iets oudere leerlingen (secundair onderwijs) die op heel wat vlakken in het leven reeds een zekere zelfredzaamheid hebben verworven, maar nog een beetje hulp kunnen gebruiken om uiteindelijk ook zelfstandig naar school te kunnen komen.

Hoe werkt begeleiding door de mobiliteitscoach?

Willen jij en jouw kind graag beroep doen op de mobiliteitscoach? Dan kan je dit via de school of rechtstreeks aan de mobiliteitscoach zelf laten weten. Er wordt dan een aanmeldingsformulier opgemaakt voor de leerling en er volgt een gesprek tussen jou als ouder en de mobiliteitscoach waarin de nodige informatie wordt uitgewisseld.

Indien er een mobiliteitstrajectbegeleiding wordt opgestart, wordt afgesproken wanneer de begeleidingsmomenten precies zullen plaatsvinden. Het is mogelijk dat de begeleiding van jouw kind niet onmiddellijk van start kan gaan wegens reeds lopende trajecten met andere leerlingen. Verder sluiten de begeleidingsmomenten steeds aan op de schooluren. Er wordt ook afgestemd hoe de begeleidingsmomenten zullen verlopen. Zo kan de mobiliteitscoach eerst tot bij de leerling thuis komen om van daaruit samen het traject naar school met de lijnbus, met de fiets of al wandelend te verkennen en in te oefenen. In een later begeleidingsmoment kan de leerling een eerste deel van het traject zelfstandig afleggen en voegt de mobiliteitscoach zich dan bij de leerling om het vervolg van het traject samen af te leggen. Wanneer de leerling er klaar voor is, kan hij dan het gehele traject alleen afleggen met de mobiliteitscoach die hem vanop afstand kan bijsturen indien dat nodig is.

Goed om weten is nog dat de gehele begeleiding door de mobiliteitscoach volledig gratis is voor leerlingen van de Leuvense scholen buitengewoon onderwijs in het pilootproject.

Hoe kan ik de mobiliteitscoach contacteren?

Elena Claes

Mobiliteitscoach
Pilootproject Leerlingenvervoer
Regio Leuven-Heverlee
Email: 
elena.claes@teb.ksleuven.be
Tel: 
0456/01 50 74
Door op "Accepteren" te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy & Cookie Policy voor meer informatie.